fredag 30 december 2011

SÅLD - det kan pågå var som helst.

Jag sitter och funderar kring trafficking.. hur otroligt hemskt det är! Och "Såld" är en bok som ger en klarare bild på hur hemsk denna tragedi egentligen är.

”Allt började med min strävan efter ett bättre liv...” nämner "Natasja" i boken. "Såld" är en sann historia som är oerhört dyster och skrämmande. Det handlar om en sjuttonårig rysk flicka, Natasja, som inte ville något annat än att läsa på högskola. Hon ville inte heller bli som sin mor som var alkoholist, eller som sin mormor som arbetat hela sitt liv utan att få något i gengäld. Tyvärr klarade hon inte inträdesprovet för att komma in på högskolan, och där började denna gripande historia. Hon träffade på en man i 40-års åldern, som hade ett erbjudande hon inte kunde motstå, jobb som barnflicka i Sverige. Självklart blev det inte som hon hade hoppats och hennes biljett till frihet blev värre än den mardröm hon redan levde i. Hon blev istället offer för trafficking. Hon blir såld till olika män flera gånger om dagen, men trots det vägrar hon ge upp och vill fly. Hon lyckas mot alla odds till slut bli fri.

 "Såld" är väldigt lik "Lilja 4-ever", det är ungefär samma historia och den berör minst lika mycket som denna bok. Det är ju verkligen två tydliga exempel på vad småtjejer kan råka ut för, och ingen annan än personen som upplevt detta själv kan veta hur det känns.
Har man varit med om en sådan mörk och hemsk situation, är det nästan omöjligt att återgå till ett "normalt" liv.

”Jag såg in i Oxanas ögon och kände igen skräcken. Skräcken som gör människan till en slav. Som dödar alla andra känslor utom en. Viljan att slippa plågas och överleva. Att överleva i hopp om att smärtan och förnedringen kanske snart ska gå över. Det hoppades jag på. Jag visste att förr eller senare skulle mitt lidande få slut. Det kunde inte fortsätta i evighet. Någon gång skulle det ta slut. På ett eller annat sätt.”

Detta är ett utdrag från boken som förmedlar exakt den känsla och stämning som är. Oxana var en annan oskyldig liten flicka som också blev utsatt för trafficking.

Under läsningen fick jag flera rysningar, tanken av att dessa oskyldiga tjejer verkligen blev utsatta för något sånt. Tanken av att det finns så äckliga och hjärtlösa människor som kan utsätta någon för sånt här, det är så vidrigt och skrämmande!
Men vad som är på gränsen till mer skrämmande är det faktum att många utav deras grannar misstänkte vad som hände i lägenheten bredvid/mittemot/under/över dem. Men ingen av dem tog steget att ringa polisen, ingen. Att dessutom veta att detta hände i Sverige, ett vanligt område, en vanlig lägenhet i Stockholm, det känns nästan overkligt. Hur kan man ha mage till att inte reagera och sätta stopp för detta elände, trots den ström av män som kom till lägenheten varje dag!?

Flera hundratusentals kvinnor blir utsatta för trafficking varje år, och inte alltid lyckas man ta fast förövarna. Detta är något som måste uppmärksammas mer och varje människa måste ha öppna ögon för detta kan pågå var som helst..

En annan sak som får mig att fundera lite är fördomarna som finns kring en "hora", som en del uttrycker det. Jag rekommenderar er att läsa denna bok, dock inte om man är känslig, för det är ganska detaljerat skrivet. Men för er som redan läst den, och ni som kanske läser den framöver, jag hoppas att de personer ändrar sin attityd till prostitution. För att det är många som tror att man väljer det själv, men det är inte alla som gör det. Det finns en sårbar människa bakom varje "hora".

Samira

1 kommentar:

  1. Rekommenderar filmen Human Trafficking. Väldigt stark men den skildrar trafficking på ett bra sätt och även olika sorters trafficking.

    SvaraRadera