Om CIDES

CIDES - Center för Information om Destruktiva Subkulturer

är ett projekt på Fryshuset finansierat av Allmänna Arvsfonden.

Projektet arbetar med problem och frågeställningar kring ungdomar i destruktiva subkulturer. Vårt arbete går ut på att samla information från både praktiker och teoretiker för att sedan göra en analys som leder till effektiva metoder för att arbeta brett med frågan. CIDES skapar ett expert nätverk där yrkesverksamma träffas och pratar om konkreta lösningar på problem, där vi prestigelöst vill hitta de bästa lösningarna och inleda viktiga samarbeten.

CIDES har en god nivåspridning i nätverket vilket ger oss intressanta vinklingar och perspektiv på aktuella teman. I nätverket finns representanter från bl.a. Socialstyrelsen, polisen, kriminalvården, universitetet, Riksdagen, tredje sektorn och skolan. Läs mer om NÄTVERKET.

För att utgå från ungdomarnas verklighet och fokus har vi skapat ungdomsråd i våra tre största städer. Målet är att utbilda och ge ungdomar i utanförskap redskap till att delta i samhället genom politiken. Från råden får vi också förslag på teman och områden att behandla inom upp nätverket.

Vi har också en intern referensgrupp med utvalda verksamheter inom Fryshuset. Där fångar vi upp kunskap och erfarenheter som övriga verksamheter förvärvat i sitt praktiska arbete med ungdomar.

CIDES söker teoretisk kunskap om och håller oss uppdaterade om de rapporter och andra akademiska texter inom området. Vi anser att det är viktigt för att vi ska fungera som en kunskapsbank. Både intern- och extern kunskap analyseras och metodutvecklas och sprids sedan i föreläsningar, utbildningar m.m. Syftet är att dela kunskap för att tidigt motverka bildandet av destruktiva subkulturer, minska nyrekrytering samt underlätta avhopp från dessa. Till destruktiva subkulturer räknar vi grupperingar såsom kriminella gäng, vit makt-miljön, fotbollsfirmor m.fl.

Vi har sett att det finns en vilja och en ambition till ökat samarbete och erfarenhetsutbyte. Tyvärr saknas ofta utrymme att organisera eller prioritera det i det dagliga arbetet. Tanken med nätverket är därför att fungera som ett forum för informations - och erfarenhetsutbyte. Ett brobyggande på en neutral arena (Fryshuset) där målet är att skapa möjligheter för professionella att diskutera, söka information, tala direkt med någon som kan ge ett annat perspektiv på en viktig fråga eller ett problem och sist, att bygga relationer och samverka. I gruppen finns även representanter från andra verksamheter inom Fryshuset som arbetar med avhopp från destruktiva subkulturer - EXIT och Passus.

Från Fryshusets sida vill vi bidra med ungdomsperspektivet eftersom vi har lång erfarenhet av att arbeta med ungdomar och då, i många fall, med ungdomar med olika typer av problematik.

Vi önskar att detta blir början till ett prestigelöst, lösningsfokuserat samarbete med det gemensamma målet att skapa bättre förutsättningar och en tryggare vardag för våra barn och ungdomar!