onsdag 23 november 2011

Khaled: Teorier kring segregationen i Göteborg

Angered växer som förort och börjar bli ett eget litet samhälle för sig. Ni vet säkert att de börjat bygga nya bostäder, en stor simhall, även en ishall och ett sjukhus är på gång. En del kan tycka att det är bra, men är det ingen som tänker på att detta bara leder till mer segregation? Hur? För att alla dessa saker byggs "längre in i förorten" och inte närmare in mot stan.





En bekant till mig som tidigare varit lärare har diskuterat detta scenariot med mig och kom fram till en teori. Det känns nästan som att man bygger allt detta inne i förorten för att på något sätt "hålla kvar blattar" i förorten.

Kolla bara på det långa avståndet mellan Gamlestan - Hjällbo - Angered. Det är hur stor yta där emellan som helst, men knappt några byggnader, inga hus, ingenting. Varför inte bygga bostäder där? Varför inte bygga mer av allt det som just nu byggs i Angrered, mot stan istället, så att det blir mer brett? Nu känns det bara som att Angered blir mer och mer isolerat, liksom alla andra förorter som blir isolerade på sitt sätt.

Men om man tänker tillbaka på det politikerna säger "vi vill minska segregationen", tyder detta pågående byggandet på motsatsen skulle jag vilja säga.

För att ju mer som finns i själva Angered, desto fler väljer att ta sig till närmast tillgängligt, vilket gör att man nästan aldrig tar sig längre än så. Varför inte bygga sånt där det finns tom mark istället? Som den mark jag nämnde här ovan, speciellt mellan Gamlestan och Hjällbo.

Jag fattar inte ens hur politiker själva kan tillåta det? Det blir bara värre med segregationen och det kommer bara fortsätta att bli värre ju mer de bygger. Men det är något de inte verkar inse. En del människor, samt politikerna själva kan tro att det de gör är något bra eftersom de tänker "vi satsar pengar på förorten" men de satsar på fel sak.

De satsar på något som gör att förorten förblir en förort och inte tvärtom. Det de kan satsa på istället är fler fritidsgårdar, som jag nämnt tidigare. Men också som sagt, fler byggen in mot stan. Khaled


Läs hela blogginlägget på "Att få sin röst hörd" och var med i diskussionen där bland andra Stadsdelspolitiker Håkan Linnarsson(s) är med och kommenterar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar