Rami Mourad, 22, bor precis vid Kortedala torg utanför Göteborg. Den plats där en 61-årig man blev grovt misshandlad av ett gäng ungdomar för två veckor sedan. Han var en av de 50 ungdomar som samlades på platsen i onsdags kväll för att visa sitt stöd för mannen och ta avstånd från våldet.
- Alla undrar hur någon kan ge sig på en 60-årig man, ”det hade lika gärna kunnat vara min pappa”, säger de. Det viktiga nu är att samlas mot våldet och för ett bättre samhälle, säger han.
Rami har bott större delen av sitt liv i Östra Göteborg, Bergsjön och Kortedala är som hans bakficka och han utbildar sig till fritidsledare för att kunna jobba med ungdomar i området. Han är klar i december men extrajobbar under tiden på gården han själv hängt på sedan sexårsåldern.
Eftersom att han känner igen sig i många av de unga som hamnat snett, och tror att det går att hjälpa dem, så vill han försöka ge dem det han fick för sent - hjälp att bryta destruktiva mönster.
- Jag fick hjälp sista året i gymnasiet, då hade det varit struligt i ganska många år. Det var kuratorn på skolan som lade tid på mig och som jag till slut litade på. Sedan gick jag en kamratledarutbildning som mina fritidsledare höll och fick hjälpa till att arrangera diskon och fotbollsturneringar.
Rami läste om misshandeln i tidningen och strax efter hörde en av hans kompisar av sig och berättade att hans lillebror blivit häktad. det visade sig senare att han var oskyldig.
Under tiden han satt i häkte drog vännerna igång en Facebookgrupp för att få honom friad. De har även genomfört en demonstration mot våldet där de tände ljus vid fontänen vid Kortedala torg för att stötta den 61-årige mannen. Det var 50 ungdomar som deltog.
- Vi hade hoppats att fler hade visat sitt stöd, nu var det bara ungdomar från området som deltog. Det är inte bara upp till politikerna och polisen att stoppa den här utvecklingen, det är vår plikt som medborgare att gå ihop och ta ställning mot våldet. Det är fegt att ge sig på en äldre man, men det är också fegt att stå bredvid och inte försöka stoppa misshandeln. Jag förstår att man är rädd, men man måste våga stå på sig och säga ifrån, säger Rami.
Det är mycket bråk i de Östra delarna i Göteborg, det är ungdomar i 15-årsåldern som slåss gäng mot gäng. De har inge förebilder och inget hopp om framtiden. De är svåra att nå fram till, Rami känner ofta att det han säger går in genom ena örat och ut genom det andra.
Rami är med i CIDES ungdomsråd i Bergsjön och har dragit med ett gäng unga killar från området. Han har märkt att ett bra sätt är att låta dem se att det finns andra möjjligheter, annat att se och göra.
- Många har aldrig varit utanför sitt område, mer än att de är i centrala Göteborg ibland. Om de kan få vara med i en positiv grupp och träffa och lyssna på nya människor och se andra platser så har jag märkt att det leder till en bra utveckling. De ser andra vägar. De behöver se och uppleva något nytt för att kunna bryta gamla mönster. Jag önskar att vi kunde ge flera den möjligheten, säger Rami.
Han berättar om projektet "Människan bakom uniformen" som låter ungdomar träffa poliser och brandmän och vara med i övningar och rollspel där de får prova att vara i de uniformerades kläder. Det gör att de får en större förståelse för polisens uppdrag och är ett bra sätt för dem att få perspektiv på sina fördomar och se att det finns bra poliser som vill dem väl.
- Många vill komma närmare politiker och polisen, för att kunna påverka, men vet inte hur man gör det. Många drömmer om att bli advokater, civilingenjörer, läkare eller fotbollsproffs men lika många känner att allt är kört för att de bor i Bergsjön.
Läs om ungdomarnas samling vid fontänen i Göteborgsposten >>
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar